Himerični trans

Himerični trans

Himerični trans

Serijal slika ‘’Himerični trans’’ obrađuje teme društvenih nastranosti, eksploatacije zemalja trećeg sveta, migrantskih kriza, genetskih modifikacija i zloubotrebe životinja i ljudi.

“Kliničko ispitivanje” je socio-politička slika koja obrađuje osetljvu temu ljudskih i životinjskih prava.

Slika govori o eksploataciji zemalja trećeg sveta, od testiranja lekova i eksperimenata nad životinjama i ljudima, do seksualnih zlostavljanja. Prikazana scena tek nagoveštava ovu mračnu priču koja nam se otkriva u doktorovom odnosu prema pacijentkinji, njenom namršetnom licu i infuziji na koju je prikačena. Afričke zemlje su često žrtve takvih aktivnosti, pa je pacijentkinja transgenična himera, spoj žene i zebre, tipične afričke životinje. Srbija je postala vrsta bele Afrike tokom poslednjih decenija, naročito nakon ratova 90-tih, ali sve do danas, moćnici su ti koji zarad profita ili uticaja dopuštaju da nedovoljno ispitane supstance prodru na tržište ovih prostora i time ugroze sadašnje, ili čak promene genetsku strukturu budućih naraštaja.

Na slici ‘’Savršeni vojnik’’, čovek, životinja, demon, u procesu je stvaranja, dok naučnik i američki general nadgledaju operaciju. Ovo biće nastalo genetskim ukrštanjem, stvoreno je u vojne svrhe, ali je takođe žrtva sistema koji ga proizvodi. Savršeni vojnik ne služi da bi bilo koga zaštitio, njegova svrha je da nemilosrdno ubija, ali on sam nema slobodnu volju; on je marioneta kojom se upravlja.

Slika ‘’Nedostižni Kolorado’’, inspirisana  događajem iz mog privatnog života, takođe ima i socio-političko značenje. Upoznala sam momka, Amerikanca, i želela sam da idem u Kolorado da ga posetim, ali moja aplikacija za vizu bila je odbijena. Ljubavna priča postaje politčka i tragična; zbog svoje nacionalnosti, profesije umetnice, bez stalnog zaposlenja, ali i činjenice da nisam udata i da nemam dece, marginalizovana sam i onemogućena da ostvarim ljubavnu vezu. Žena lisica inspirisana je japanskim mitom o Kitsune, magičnim lisicama koje se mogu pretvoriti u ljudska bića i stvoriti iluzije. Moja polarna lisica je transgenično stvorenje, koje stvara iluziju o samom Koloradu koji se “pikselizuje”, dok ljubav postaje internet opsena.

‘’Vreme za egzorcizam’’oslikava otelovljene tamne misli koje nas progone i proždiru u večnom vraćanju istog, a kojih se ne možemo osloboditi. One su prikazane kroz sliku genetski ukrštene ljudske himere – životinje / demona koji raste iz čovekove glave. Nesavršenost ljudskosti očituje se kroz strahove, zbog nepoznanica i nemogućnosti da u potpunosti  shvatimo svoju egzistenciju i ovladamo životom i smrću.

‘’Ganesha’’ je ime indijskog božanstva, polu čoveka polu slona, ali ovaj Ganesha stvoren je veštačkim putem, što je sugerisano bolničkom pidžamom. Tužni pogled Ganeshe na slici govori o razočaranju ishodom,  gde je umesto bogolikosti došlo do nakaznosti – čoveka slona.

Puž-migrant koji pokušava da pređe zid sa bodljikavom žicom, reprezentuje, osim stvarnih migranata,  sve nas koji obitavamo u društvu širokog spektra mogućnosti gde nam se iznova postavljaju novi ciljevi i i zidovi koje treba da pređemo. Put ‘’uspeha’’ ide visoko, iznad oblaka,  ali se njegov kraj i dalje ne nazire.

Treći talas feminizma iznedrio je samosvesnu, nezavisnu ženu čija je seksualnost oslobođena. Vladarka sopstvenog tela i života, nespremna da toleriše relacije koje joj ne odgovaraju, žena – krava uzima samo ono što joj je potrebno, često bez emocija. Na kraju, upravo zbog prethodno odbačene ženske uloge (koja je bila mnogo spremnija na kompromise), ona danas prečesto ostaje sama. Prikazana scena je aluzija na snimke sa porno sajtova u kojima je devojka jedina akterka. Transgenična ljudska krava je asocijcija na žene koje su svoje telo napunile silikonskim implantatima. Ova krava nikome ne daje mleko, oko nje je potpuno ništavilo i mrak.

‘’Preobražaj’’ oslikava konzumaciju izmišljenog narkotika, pomoću koga, savremeni čovek, rob sistema, novca i tehnologije, anksiozan i šizoidan, uspeva da ostvari ulimativno oslobađanje. Odričući se svoje ljudskosti, postaje nesputan i slobodan kao divlja mačka.

Različite društvene nastranosti vešto se kriju pod okriljem nečeg legalnog; u ovom slučaju virtualna realnost opravdava ono sto se u stvarnosti ne bi moglo opravdati. Slika VR pokreće različita etička pitanja – od devojčice na lancu,  do toga što je ona delimično prase. Pokušaj naučnika da ljudske organe razvijaju unutar svinjske utrobe možda ima humane ciljeve, ali mogućnost stvaranja ljudskih himera ipak ostaje moralno problematična.

 

 

EnglishSerbia