Vampiri

Vampiri, ljudske beskrvne ljušture čije se postojanje svodi na apstinecijalnu krizu i njeno zadovoljenje, svojom harizmatičnom pojavom stvaraju upravo osećaj ambivalentnosti; divljenja i uznemirenosti. Dok zastrašujuća seksualnost izbija iz celokupne vampirske estetike, sofisticiranost i otmenost im se ne mogu poreći, a glamur i diskurs ostaju svojstveni vampirima, pre nego ljudima. Ali ova bića zavisna su od tuđeg života; oni su žrtva kojoj je potrebna žrtva.

Osuđeni na večni život i večnu smrt, predodredjeni da deluju noću, vampiri se ne mogu smestiti ni u jedno vreme. Otelovljenje večno prisutnog ljudskog straha, marginalizovani od strane društva, na obodu socijalnog miljea, vampiri nemaju prostora za delovanje. Dobijajući krv iz infuzija, stavljeni su pod kontrolu. Bez obzira na mere opreza, oni vrše subverziju sistema; ne uklapajući se u ljudske sisteme logike, religije ili evolutivne teorije, svojom pojavom i delovanjem, u potpunosti podrivaju ljudsko postojanje.

Ipak, upravo takva pozicija stigmatizovanih im dopušta da ostvaruju stepen slobode koji nijedno ljudsko biće ne može da oseti.

Jana Stojaković